BIM na realisatie

OpaBlogtRare titel? Nou, ik vind van niet, want er mag wel wat meer aandacht zijn voor BIM na de realisatiefase. Wij zijn weliswaar druk bezig met het implementeren van het BIM-concept door bouwpartijen die de realisatie van objecten uitvoeren. Wij zijn weliswaar druk bezig met het implementeren van het BIM-concept door bouwpartijen die de realisatie van objecten uitvoeren.

We kunnen dus wel stellen dat de meesten in ieder geval weten wat het BIM-concept inhoudt. Toegegeven, niet elke partij binnen de bouwkolom is ermee bezig, maar men weet zeker wel dat men het moet implementeren binnen de eigen organisatie, wil men bijblijven. Niet alleen in de samenwerking met andere partijen, maar ook voor eigen voordeel!

Lees meer: BIM na realisatie

BIM binnen de civiele techniek

OpaBlogtSchrijvend over de essentie van BIM, moet ik steeds terugdenken aan een presentatie van Rijkswaterstaat die ik bijwoonde in het najaar van 2015. Meteen in zijn openingszin maakte de spreker van RWS kenbaar dat BIM voor hem duidelijk management is en niet alleen het model.

Lees meer: BIM binnen de civiele techniek

BIM-audit

OpaBlogtHet is bekend dat BIM binnen de Nederlandse bouwbranche steeds breder wordt toegepast.
Weliswaar kent men  het begrip en ook wel het concept, maar echt toepassen valt helaas best nog wel tegen.

Lees meer: BIM-audit

3D-printen

OpaBlogt

print (de; m; meervoud: prints)1gedrukt patroon2computeruitdraai
prin·ten (printte, heeft geprint)1met een printer afdrukken- See more at: http://www.vandale.nl/opzoeken

Als je printen dus opzoekt in de Dikke Van Dale dan krijg je bovenstaande uitleg. 2 is dus de beste uitleg: computeruitdraai. Over de link met 3D-printen gesproken: ook 3D is al behoorlijk gemeengoed geworden bij het ontwerpen, creëren en digitaal uitvoeren binnen de bouw. BIM is haast niet meer weg te denken.

Lees meer: 3D-printen

BIM, méér dan een model

OpaBlogt

Direct reageren, dat was mijn gevoel gisteravond. Ik bezocht de Stumico-bijeenkomst. Er werd een presentatie gegeven omtrent het SSA-project van Rijkswaterstaat, over de nieuwe snelwegen Amstelveen, Amsterdam en Almere.
De heer Arkesteijn deed de aftrap, voor mij direct met een 'schot in de roos'. Wat bleek namelijk?

Lees meer: BIM, méér dan een model

BIM en civiele techniek

OpaBlogt

BIM wordt meer en meer toegepast binnen de bouw. Hoe anders dan nog slechts een paar jaar geleden! Ik was toen bij de presentatie van de (toen nog) Rijksgebouwendienst (RGD). De BIM-norm die men presenteerde, vond ik nogal pover. Na de RGD kwam Rijkswaterstaat met zijn plannen:  dat was al heel andere koek. Nu, na de introductie in november 2011 en amper  vier jaar verder, heb ik al meerdere BIM-projecten van Rijkswaterstaat mogen aanschouwen. Ik vind dat eigenlijk een perfect voorbeeld van hoe BIM kan werken.

Lees meer: BIM en civiele techniek

BIM is méér dan 3D-model

OpaBlogtBIM. Een begrip dat steeds meer gemeengoed aan het worden is. Toch zijn er nog veel mensen die zich beperken tot de Geometrie, het IFC binnen het BIM-concept.

Maar van het IFD, dus de meerwaarde van eigenschappen binnen het BIM-concept, hoor je nauwelijks iets. Niet dat ik wil aan aangeven dat het een belangrijker is dan het ander. Integendeel, voor mij zijn beide, dus zowel IFC als IFD, een wezenlijk onderdeel van het BIM-concept. De laatste maanden mag ik schouder aan schouder met STABU het IFD-deel van het BIM-concept promoten. Zo ontmoet ik vele mensen die niet eens weten dat BIM méér inhoudt dan alleen het 3D-model. Natuurlijk, men kent wel ongeveer de voordelen van het 3D-model maar men snapt nauwelijks dat dit slechts een deel van het BIM-concept is. Uiteraard, als je met STABU samenwerkt, dan kom je veel bestelschrijvers tegen; duidelijk een deel van het IFD. Maar ook toeleveranciers in de bouw en zeker ook architecten zien vele mogelijkheden in het volledig toepassen van het BIM-concept.

Lees meer: BIM is méér dan 3D-model

Subcategorieën

 

Ad de Jongh

Ad de Jongh is sinds 2005 werkzaam bij ICN Solutions in ‘s-Hertogenbosch. Zijn specialisme als gecertificeerd BIM-consultant is het doorlichten van organisaties. Hoe scoren zij op de BIM-ladder? Een meetmethode waarbij een BIMscan certificering kan worden afgegeven omtrent de BIM-vaardigheid van de desbetreffende organisatie.