Diploma behaald? Gefeliciteerd!

Je hebt je diploma van een technische opleiding op MBO- of HBO-niveau op zak. Gefeliciteerd! Wie op zoek is naar werk in de techiek, heeft grote kans om een baan te vinden. Technici zoals jij zijn gewild; het bedrijfsleven staat om je te springen. Wij kunnen je helpen jouw droombaan te vinden. Een baan waarin je gelukkig bent en de dingen kunt doen die je graag doet. Neem daarvoor eerst contact op met Job Engineers, een wervings- en detacheringsbureau voor werktuigbouw, bouw en infrastructuur.

We benoemen hierna een aantal stappen die je kunt zetten om, bijvoorbeeld met hulp van Job Engineers, op de ideale werkplek terecht te komen.

 1. Waar wil je terecht komen?

  Bekijk en bepaal in welke technische omgeving je graag aan het werk wil. Welke branche sluit aan op je opleiding? Wat gebeurt daar en hoe ziet de toekomst eruit? Wil je onderzoeken, ontwerpen, organiseren of iets maken? Vraag jezelf af of je in een groot of klein bedrijf wilt werken. Wie weet, wil je (op termijn) een eigen onderneming starten.
 2. Waarin kun jij je onderscheiden?

  Zet op een rij waarom jij interessant bent voor een toekomstige werkgever. Behalve een diploma vragen zij van nieuwe mensen dat zij passen binnen de cultuur het bedrijf, dat zij in teamverband of zelfstandig kunnen werken, communicatief ingesteld zijn of juist kunnen focussen op uitvoerende taken. Analyseer je sterke en minder sterke eigenschappen. Welke competenties kun je verbeteren, met welke eigenschap kun jij je onderscheiden?
 3. Presenteer jezelf

  Zorg dat je presentatie op orde is. Laat op LinkedIn zien wie je bent, wat je kunt en wat je zoekt. Veel werkgevers en recruiters zoeken op LindkedIn naar nieuw personeel en plaatsen er hun vacatures. Om op een vacature te reageren heb je een c.v. nodig: een overzicht van jouw profiel, ambitie, opleiding en ervaring.
 4. Laat weten wat je zoekt

  Laat weten dat je beschikbaar bent. Informeer je netwerk – mensen die je kent, weten vaak als eerste waar en wanneer er een werkplek vrij komt. Als je inmiddels op LinkedIn of andere social media een netwerk hebt opgebouwd, kun je daar laten weten dat je op zoek bent naar werk. Bezoek bijeenkomsten en evementen waar je kunt netwerken en in contact komen met mogelijke werkgevers.
 5. Ga erop af

  Heb je de werkgever gevonden die aan jouw wensen voldoet, en waarvan je vermoedt dat deze jouw capaciteiten goed kan gebruiken? Trek de stoute schoenen aan en nodig je zelf uit voor een open sollicitatiegesprek. Misschien heeft het bedrijf op dit moment geen vacatures, maar als ze je kennen, sta je bovenaan de lijst als het zover is.
 6. Span recruiters voor je karretje

  Schrijf je in bij wervings- en/of detacheringsbureaus. Zij bemiddelen tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt. Werkgevers besteden het zoeken naar personeel aan hen uit. Jij kunt via deze bureau vast of tijdelijk werk vinden. Recruiters kennen de markt en weten welke bedrijven passen bij jonge, enthousiaste starters als jij.
 7. Je zit aan tafel. Wat nu?

  Als je de voorgaande stappen volgt, zit je snel bij een mogelijke werkgever aan tafel. Op basis van je c.v. of LinkedIn profiel is deze geïnteresseerd in jouw kennis en competenties. In een sollicitatiegesprek wil hij of zij te weten komen wat voor een persoon jij bent, en of je bij zijn of haar bedrijf past. En dat geldt ook andersom. Een sollicitatiegesprek is er ook voor jou om na te gaan of het bedrijf bij jou past. Welke sfeer heerst er, hoe ziet de baan waarnaar je solliciteert er in detail uit, wie worden je collega's, welke scholings- en carrièrekansen biedt het bedrijf?
 8. Onderhandelen

  Uiteindelijk heb je je droombaan gevonden! Je vindt het bedrijf top en zij zien het met jou helemaal zitten. Rest nog het onderhandelen over de voorwaarden en het vastleggen van jullie afspraken in een arbeidscontract. Als je van tevoren bedenkt wat je daarin terug wilt zien, komen jij en je nieuwe werkgever daar vast wel uit. Je kunt aan de slag!

Succes!

LAST MINUTE TRAININGEN

 • Er zijn geen last minutes beschikbaar.

 

WEBINARS - SEMINARS

 • Er staan momenteel geen webinars of seminars op de planning.

 

footer autodesk
footer hp
footer bimloket